понедельник, 30 мая 2022 г.

Ташкент приймає міністрів, які відповідають за охорону довкілля держав-членів ШОС

Як повідомляє прес-служба МЗС РУз 27 травня у Ташкенті відбудеться третя Нарада керівників міністерств та відомств держав-членів Шанхайської організації співробітництва (ШОС), які відповідають за питання охорони навколишнього середовища.

Високопоставлені делегації та експерти восьми держав-членів ШОС за участю представників Секретаріату Організації обговорять актуальні завдання подальшого розвитку співпраці у сфері охорони навколишнього середовища з урахуванням сучасних реалій.

Зустріч проводиться у рамках головування Узбекистану у ШОС.

В даний час глобальні екологічні проблеми, такі як зміна клімату, втрата флори та фауни, деградація земель та виснаження водних ресурсів, ставлять перед багатьма країнами серйозні виклики. Ці виклики притаманні величезному простору ШОС, який охоплює 60% території Євразії з населенням понад 3,2 млрд. чол.


Очікується, що Ташкентська зустріч головних екологів країн ШОС стане логічним продовженням зусиль Організації щодо нарощування взаємодії щодо спільної протидії загрозам екологічній безпеці.

ШОС послідовно та цілеспрямовано рухається з формування насиченого порядку денного в галузі охорони навколишнього середовища та просування зеленого розвитку через посилення взаємодії.

Першим документом Організації у цьому напрямку стало затвердження Концепції співробітництва держав-членів Шанхайської організації співробітництва у галузі охорони навколишнього середовища. З метою її втілення в життя прийнято та здійснюється План заходів з реалізації Концепції на період 2022-2024 роки, який був затверджений у ході засідання Ради глав держав-членів ШОС 17 вересня 2020 р. у Душанбе.

Як очікується, на Ташкентській зустрічі сторони обмінюватимуться думками щодо шляхів активізації взаємодії у таких актуальних напрямках, як екологічний моніторинг, біорізноманіття, охорони природних територій, пом'якшення наслідків зміни клімату, науково-технічне співробітництво, поводження з твердими відходами та підвищення кваліфікації.

За підсумками міністерської зустрічі буде затверджено програму спільного створення Єдиної платформи ШОС з обміну екологічної інформації.

Комментариев нет: